RSS

Komunikat prasowy

Niebanalne sałatki na każdą okazję

23.03.2011

AAA

Sałatka to doskonała witaminowa przekąska na każdy dzień. Myli się jednak ten, kto sądzi, że to już pełna charakterystyka warzywnych smakowitości. Dzisiaj sałatki to nie tylko zielony dodatek do obiadu, ale coraz częściej swoista indywidualność – samodzielne danie. Można je komponować z dowolnych rodzajów sałat, ubarwiać ogniście czerwonymi pomidorkami, a przełamywać bielą mozarelli i chrupkimi pestkami dyni. Po dodaniu do warzyw mięsa, ryby czy owoców morza otrzymamy pożywne, sycące danie. Dwie nowe propozycje Knorr z serii Sosów sałatkowych 2w1: Sałatka Lazurowa i Sałatka Hawajska z grzankami to idealna propozycja, która z jednej strony ożywi smak ulubionych warzyw, a z drugiej zainspiruje pomysłem na sałatkę. Dodatek grzanek o smaku czosnkowym lub paprykowym doda wyrazistości każdej kompozycji.

Sałatki – uniwersalny sposób na niepowtarzalny i wartościowy posiłek

Sałatki możemy jeść przez cały rok i komponować z sezonowych składników, na jakie tylko mamy ochotę. Wiosna obfituje w nowalijki, dlatego idealnym dodatkiem do rukoli i roszponki jest rześki smak świeżego szczypiorku, rzodkiewki, kiełków zbóż czy rzeżuchy. Zimą, idealnie sprawdzają się ziemniaki, pieczone buraki czy orzechy. Po dobraniu ulubionych składników, pozostaje dodać odpowiedni sos, który wydobędzie walory smakowe dodatków i nada sałatkom niepowtarzalny charakter. Jest to idealna propozycja na domowy obiad, biznesowy lunch czy przerwę w szkole.

Egzotyczne smakowe podróże na wyciągnięcie ręki

Kurczak to jeden z najpopularniejszych składników dań. Właśnie dlatego marka Knorr przygotowała dwie nowości, dzięki którym z łatwością wyczarujesz pyszne sałatki na bazie tego delikatnego białego mięsa.

W sałatce Hawajskiej znajdziemy grzanki paprykowe oraz sos pomidorowy. Do zestawu wystarczy dodać mięso z kurczaka lub indyka, kawałki ananasa, kukurydzę oraz kruchą sałatę lodową.

Drugi wariant Sosu sałatkowego 2w1 Knorr, czyli Sałatka Lazurowa, jest świetną propozycją dla wielbicieli sera pleśniowego. Grzanki o smaku czosnkowym w zestawie z sosem o smaku blue cheese, a do tego świeże pomidory, mięso z kurczaka, plasterki boczku i chrupiąca sałata to prosty sposób na ucztę dla podniebienia. Świeżość warzyw i słonawy smak sera stanowią połączenie, które urzeknie nawet najbardziej wytrawnego smakosza.

Sosy sałatkowe 2 w 1 Knorr to sprawne rozwiązanie zakupowych problemów. Dla ułatwienia na każdym opakowaniu znajduje się gotowa lista produktów, potrzebnych do skomponowania smacznej sałatki, dzięki czemu przygotowanie ulubionego dania staje się jeszcze prostsze.

O czym warto pamiętać przygotowując sałatkę?

Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr radzi, o czym powinniśmy pamiętać, aby przygotowując ulubioną sałatkę nie popełnić gafy:

  • Jeżeli przygotowujesz sałatkę, a chcesz podać ją dopiero za kilka godzin jest na to sposób. Umieść wszystkie suche składniki w salaterce, a mokre np. pomidory i sos w oddzielnym miejscu. Tuż przed wizytą gości połącz i wymieszaj składniki
  • W wielu sałatkach jednym ze składników jest ogórek. Pamiętaj, by obierać go od jaśniejszej do ciemniejszej strony. Przy ciemniejszej stronie ogórki są bardziej gorzkie. W taki sposób unikniesz rozprowadzeniu goryczy po jego powierzchni
  • Do sałatek najlepiej używaj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oznaczonej napisem „Extra Vergine”. Łatwo można się pomylić i kupić oliwę z wytłoczyn oliwek,  niższej jakości oznaczoną napisem "Olio di sansa di oliva"
  • W lodówce nie przechowujmy pomidorów i papryki obok sałaty i ogórków. W takim sąsiedztwie te ostatnie mają tendencję, by szybciej żółknąć

Dwa nowe Sosy sałatkowe 2w1 Knorr znajdą wielbicieli wśród osób dbających o dietę bogatą w świeże warzywa, a także szukających urozmaiconych, wyrazistych smaków swoich ulubionych sałatek.

Przygotowanie pysznej sałatki okraszonej grzankami smakowymi zajmie kilkanaście minut. Dodaj kawałki ugotowanej piersi z kurczaka lub indyka, świeżą sałatę, warzywa oraz Sosy sałatkowe 2w1 Knorr i ciesz się wyjątkowym smakiem samodzielnie przygotowanego dania.