Komunikat prasowy

4 sposoby na letnie „fit” sałatki

2017-06-14

Lato to idealny czas na lekkie i zdrowe przekąski! W tej roli świetnie sprawdzą się „fit” sałatki. Pomogą w utrzymaniu smukłej sylwetki. Jednocześnie będą pysznym wyborem na lunch do pracy czy spotkanie z przyjaciółmi.

Z rukolą i kurczakiem

Sałatka do pracy to szybkie i zdrowe rozwiązanie na drugie śniadanie. Do jej przyrządzenia można wykorzystać rukolę, która nada sałatce lekkości, pierś z kurczaka, kukurydzę i fasolę z puszki.

Najpierw podsmażamy pierś z kurczaka przez około 10 minut, a potem szykujemy resztę składników: kukurydzę, fasolę, paprykę, pomidora i ser. „Do zamykanych słoików należy włożyć przygotowane warzywa i mięso, ułożone pysznymi warstwami. Jeśli lubimy ostre smaki, dodajmy do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chili” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Sałatka w słoiku do pracy

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
  • 2 garście rukoli (lub mix sałat Fit&Easy)
  • 6 łyżek kukurydzy z puszki
  • 6 łyżek fasoli czerwonej
  • papryka zielona
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – zawartość opakowania rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
  2. Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni (3-5 minut z każdej strony) i wystudź.
  3. Kukurydzę oraz fasolę odcedź, paprykę oraz mięso pokrój w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm, a pomidorki przekrój na połówki. Ser pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm.
  4. Przygotuj dwa słoiki, w których zabierzesz sałatkę do pracy – wszystkie pokrojone składniki ułóż w słoikach warstwowo według własnego uznania. Na wierzchu ułóż rukolę, sałatki polej przygotowanym sosem dla nadania aromatu i gotowe!

Z roszponką i awokado

Kojarzona z sałatami, roszponka tak naprawdę należy do roślin kozłkowatych. Długo była niedoceniania – zyskała popularność dopiero na początku XX wieku. A szkoda, bo niskokaloryczna roszponka to doskonały wybór dla chcących być „fit”! Ponadto jest źródłem beta-karotenu, który można znaleźć m.in. w marchewkach.

Roszponkę poznaje się po drobnych liściach, a jej zaletą jest delikatny, lekko orzechowy smak. Dobrze komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi czy słodkimi owocami. „Doskonałym dodatkiem do sałatki z awokado, pistacji i sera pleśniowego będą świeże maliny”- poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Sekretem niezwykłego smaku sałatki są suszone pomidory:

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego

Składniki:

  • 3 garście roszponki (lub mix sałat Fit&Easy)
  • Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr 
  • awokado
  • 4 pomidory suszone
  • 3 łyżki pistacji lub innych orzechów  
  • 50 g sera pleśniowego Gorgonzola
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • łyżka oleju  

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – dla nadania smaku zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz oliwą z pomidorów i wymieszaj.
  2. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżką miąższ – pokrój w centymetrowej wielkości kostkę. Ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory pokrój w paski.
  3. Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na oleju na rozgrzanej patelni z odrobiną czosnku.
  4. Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem dla smaku, posyp pistacjami oraz grzankami i podawaj.

Ze szpinakiem, łososiem i burakiem

To połączenie może wydawać się kontrowersyjne, ale tylko do momentu spróbowania tej kompozycji. Szpinak nada jej lekkości i rześkości, a łosoś podkreśli jej wykwintny charakter. I oczywiście buraki, które wracają do łask, podawane już nie tylko jako dodatek do drugiego dania. Pieczone w piekarniku są doskonałym składnikiem lekkich sałatek. Kropką nad „i” w tej kompozycji będą orzechy i kawałki sera pleśniowego, którymi ją udekorujemy.

Sałatka z łososiem i pieczonym burakiem

Składniki:

  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy Knorr 
  • cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g filetu z łososia wędzonego na zimno
  • bulwa kopru włoskiego (fenkuł)
  • buraki
  • 2 pomarańcze
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 300 g młodych liści szpinaku (lub mix sałat Fit&Easy)

Sposób przygotowania:

  1. Buraka zawiń folię aluminiową i piecz w temperaturze 200 °C przez 45 minut (do miękkości). Po tym czasie wystudź, obierz i pokrój w cząstki.
  2. Koper włoski pokrój w cienkie półplastry, pomarańcze obierz i wykrój z nich segmenty, a łososia pokrój w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, następnie pokrusz na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy porwij na mniejsze części.
  3. W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
  4. Do sosu dla smaku dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze i wszystko dokładnie wymieszaj. Liście szpinaku ułóż na dużym płaskim talerzu, na szpinaku umieść sałatkę, całość udekoruj orzechami i kawałkami sera pleśniowego.

Z sałatą lodową i serem feta

Polacy uwielbiają grecką sałatkę. Grecy używają do swojej sałatki grubo pokrojonych pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli w plastrach, oliwy i grubych płatów sera feta. Czasami zielone oliwki zastępuje się brązowymi, w innych wariantach dodaje się kapary czy anchois.

Taki przepis wszyscy znają, dlatego czas na letnią nowość - sałatkę w wersji… greckiego szaszłyka! Do jej wykonania potrzebne będą wykałaczki, na które nabije się poszczególne składniki: ser feta, papryka, cebula, oliwki, ogórek i pomidorki koktajlowe. Zakończeniem szaszłyka będzie zrolowana sałata lodowa. Dla uzyskania niezwykłego smaku szaszłyki polewamy sosem sałatkowym Zioła ogrodowe z trybulą. Takie połączenie i wygląd „sałatki” miło zaskoczy naszych gości:

Sałatka grecka a la szaszłyki

Składniki:

  • ser grecki feta
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • cytryna
  • sałata lodowa (lub mix sałat Fit&Easy)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • czerwona cebula
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ogórki zielone
  • 200 g czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr, aby nadać sałatce niezwykły smak.
  2. Ser feta, paprykę i cebulę pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm. Ogórka przekrój na cztery części, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Pomidorki przekrój na pół.
  3. Liście sałaty zroluj i przekłuj wykałaczką. Na wykałaczkę nadziewaj na przemian: czerwoną paprykę, ser feta, ogórka, czerwoną cebulę, żółtą paprykę, czarną oliwkę. Każdy "szaszłyk" z osobna polej dresingiem i ułóż na półmisku.

Teraz przygotowanie letnich sałatek będzie jeszcze prostsze. Już możemy bowiem sięgać po promocyjne opakowania sałat Fit&Easy, do których dołączane są Sosy sałatkowe Naturalnie Smaczne! Knorr. To połączenie idealne – aromatycznego sosu i różnorodnych gatunków sałat – które pomoże nam przygotować pyszne letnie sałatki szybko i prosto.

Smacznego!

Tagi