Komunikat prasowy

Amore pomidore! 5 sposobów na dania z pomidorami

2017-07-10

To ich czas! Właśnie teraz są pełne smaku i składników odżywczych. Miały szansę wzrastać w promieniach słońca i w pełni dojrzeć. Pomidory! Im dojrzalsze, tym czerwieńsze, a tym samym bogatsze w likopen, któremu zawdzięczają swoją barwę. Koniecznie korzystajmy teraz z ich wszechobecności na straganach i sklepowych półkach. Niezwykle uniwersalne, sprawdzą się w zupie, sałatce, jako dodatek do drugiego dania i składnik koktajlu. Pieczone, gotowane, z puszki czy suszone. Smaczne i zdrowe! Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać pomidory w kuchni.

Wielbiciele pomidorów są teraz „w siódmym niebie”. Mają do wyboru wiele ich gatunków. Różnią się od siebie nie tylko kształtem, ale i smakiem: malinowe, koktajlowe, śliwkowe, gruntowe oraz tzw. „bycze serca”, czyli te o podłużnym kształcie i twardym miąższu.

Warto jeść pomidory pod każdą postacią, bo ich miąższ jest ważny. Odpowiada za to czerwony barwnik - likopen. Co ciekawe, nie traci się jego zawartości w procesie obróbki cieplnej. Dlatego, wbrew temu, co można by sądzić, bogate w likopen są sosy i koncentraty pomidorowe, w tym te powstałe w procesie suszenia. Co więcej, jest on w nich łatwiej przyswajalny przez nasz organizm. Ponadto pomidory cechują się zawartością witaminy C, błonnika, kwasu foliowego, potasu.

Pomidorowa klasyka

Zupę pomidorową zna każdy. To jedna z najprostszych do przygotowania potraw. Można do jej przyrządzenia wykorzystać świeże pomidory, ale też te z puszki lub w postaci suszonej. Aby zyskała kremową konsystencję, możemy dodać śmietanę. Smak wzbogaci ząbek czosnku. Zupę warto udekorować gałązką świeżego tymianku.

Kremowa zupa pomidorowa

Składniki:

  • 1 cebula
  • gałązki świeżego tymianku
  • 70 g pasty pomidorowej
  • 750 g świeżych pomidorów
  • Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr 
  • 125 ml śmietany 12%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  •  0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj tymianek i obrane ze skórki świeże pomidory.
  2. Spaghetti Bolognese Knorr wymieszaj z 350 ml wody i połącz w garnku z gotującymi się pomidorami. Zupę gotuj, mieszając co jakiś czas, przez co najmniej 10 minut.
  3. Na koniec usuń z zupy gałązkę tymianku, dopraw do smaku ostrą papryką, zabiel śmietaną i zmiksuj na gładko mikserem. Podawaj z chrupiącym chlebem np. z oliwkowym tapenade.

Pomidor? Klops!

Pomidory znakomicie pasują do mięs – jako składnik farszu czy baza sosów, na przykład tych do klopsów. To danie, które uwielbiają zwłaszcza najmłodsi. Co ważne, przygotowywane na parze. „Gotowe pulpety posypmy świeżo pokrojoną natką pietruszki”, podpowiada szef kuchni Knor:

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 500 g dowolnego mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • Klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie Smaczne! Knorr 
  • 750 g świeżych pomidorów

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę. W garnku z szerokim dnem nastaw 1 litr wody.
  2. Połowę Klopsików w sosie pomidorowym Knorr oraz pianę z jajek dodaj do mięsa mielonego i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki.
  3. Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu garnka z gotującą się wodą, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze.
  4. Na patelnię wrzuć obrane i pokrojone pomidory i dodaj pozostałą część produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2 minuty. Do gotowego sosu przełóż ugotowane na parze pulpety.

W stylu środziemnomorskim

Pomidory do Polski przywędrowały za sprawą królowej Bony, która pochodziła z Włoch. Może dlatego tak dobrze smakują nam w daniach przygotowanych w oparciu o śródziemnomorskie receptury? Makaron tagliatelle zachwyci nas w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i serem feta. Dodatek papryczki chili nada potrawie wyrazistego charakteru: 

Tagliatelle w stylu śródziemnomorskim

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g czarnych oliwek
  • pęczek świeżego tymiamnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 sztuki czosnku
  • 1 papryka chilli
  • Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr 
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 60 g sera feta

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj tagliatelle w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki przekrój na pół, posiekaj tymianek, chili i czosnek.
  2. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż chili i czosnek. Gdy czosnek zacznie zmieniać kolor, dodaj pomidorki koktajlowe, pomidory z puszki, czarne oliwki, tymianek i produkt do spaghetti bolognese Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, zagotuj. Dodaj gorący makaron z wody. Wszystko raz jeszcze pomieszaj.
  3. Gotowy makaron nałóż na talerze, pokrusz z wierzchu serem feta.

Nie tylko tagliatele, ale właściwie każdy rodzaj makaronu stworzy harmonijne połączenie z pomidorami. Szybki i prosty pomysł na obiad to penne w sosie pomidorowym. Do makaronu dodajemy cukinię, marchewkę i pomidory z puszki (w sezonie sprawdzą się świeże warzywa). „Do sosu, aby wzmocnić jego smak, możemy dodać kilka kawałków anchois, kaparów lub garść parmezanu”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Penne w pomidorowym sosie

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr 
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 750 g świeżych pomidorów
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj na sposób al dente, według zaleceń producenta.
  1. Cebulę pokrój w półplastry, marchew obierz, cukinię i marchew pokrój w cienkie plastry. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż warzywa, dodaj do nich obrane i pokrojone pomidory oraz Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr.
  2. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos dopraw do smaku suszonym oregano i garścią posiekanej bazylii.

Faszerowane pomidory

Pomidory jako podstawa dania? Ten przepis udowadnia, że nie tylko faszerowana papryka może być smaczna. Ze świeżych pomidorów odcinamy „kapelusze” i pozbywamy się pestek. Do środka dodajemy przygotowany wcześniej farsz z połączenia mielonego mięsa, ryżu i aromatycznych przypraw. Na wierzch kładziemy plaster sera mozzarella. Zamykamy całą kompozycję i wstawiamy do piekarnika:

Faszerowane pomidory z mięsem i ryżem

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego  
  • 8 pomidorów
  • Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr 
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 mozzarella
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone wraz z pokrojoną w kostkę cebulą smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane. Ugotuj ryż.
  2. Do mięsa dodaj posiekane pomidory razem z sokiem oraz produkt Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje.
  3. Farsz wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem. Możesz dodatkowo doprawić go świeżymi ziołami, np. bazylią.
  4. Ze świeżych pomidorów odetnij kapelusze z ogonkiem i łyżeczką pozbądź się pestek. Możesz posiekać pomidorowe pestki i dodać je do mięsnego farszu.
  5. Do pustych pomidorów nakładaj farsz. Na wierzchu połóż plasterek sera mozzarella.
  6. Przykryj pomidory kapeluszami i zapiekaj w temperaturze 220 °C przez 10 minut.

Smacznego!

Tagi