Komunikat prasowy

Początek roku szkolnego - czas na szybkie, proste i smaczne dania dla całej rodziny

2017-09-04

W dzisiejszych czasach nasze tempo życia jest zawrotne. Zmęczenie, stres czy niewyspanie towarzyszą wielu z nas. A koniec wakacji i rozpoczęcie roku szkolnego oznacza powrót do dni, których rytm wyznacza czas naszej pracy i szkoły naszych pociech. W ciągłym biegu nie możemy jednak zapomnieć o racjonalnym i zdrowym odżywianiu – mimo natłoku obowiązków chcemy przygotowywać dla całej rodziny smaczne i wartościowe posiłki.

Ponadto ich przygotowanie nie może od nas wymagać zbyt dużo czasu, który chcemy teraz poświęcać dzieciom, np. pomagając w odrabianiu szkolnych zadań lub wspólnie z nimi odpoczywając. Pytanie nasuwa się samo – jakie dania spełnią nasze oczekiwania? Oto zestawienie! Przygotował je Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Kurczak na wiele sposobów

Pyszne dania nie muszą składać się z wyszukanych składników i wymagać wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy już 30 minut, aby przygotować pożywny i smaczny posiłek. Ratunkiem dla zabieganych osób może okazać się kurczak. Mięso to ze względu na swoją kruchą i delikatną strukturę nie wymaga długiej obróbki termicznej. Co ważne, drób można podawać na wiele sposobów – grillowany, smażony w panierce, w sosie, w formie gulaszu czy pulpetów. Możemy też sięgać po różne części mięsa - bardzo dobrze w roli bazy na rodzinny obiad sprawdzą się piersi czy skrzydełka z kurczaka. Ponadto delikatny smak drobiu sprawia, że możemy go doprawić według upodobań domowników, by dogodzić choćby najmłodszym niejadkom. Co więcej, mięso z kurczaka idealnie komponuje się z różnymi składnikami, co pozwala na stworzenie urozmaiconych dań. Warto podawać go z warzywami, co będzie stanowić ich jedną z zalecanych dziennych porcji.

Początek roku szkolnego to zatem czas na szybkie i pyszne dania z wykorzystaniem kurczaka. Szef kuchni Knorr poleca klopsiki z lubianym przez najmłodszych sosem pomidorowym, które można podać z kaszą kuskus, udka z kurczaka na jarmużu, a dla wielbicieli ostrzejszych smaków – drobiowe ragout:

Klopsiki z kurczaka

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość osób: 6 osób

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 kajzerka
  • 100 g rodzynek
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 kostka sera feta
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 słoik pomidorów pelati, krojonych
  • 1 Fix Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oraz jogurt włóż do kielicha miksera i zmiksuj razem na gładko.
  2. Kajzerkę i ser feta pokrój w drobną kosteczkę, pestki słonecznika upraż na patelni, posiekaj natkę kolendry i czosnek, a paprykę i cebulę pokrój w paseczki.
  3. Mus z kurczaka dopraw połową opakowania Fixu Knorr, który podkreśli smak dania, i dodaj kapary, kolendrę, bułkę, rodzynki, pestki słonecznika i ser feta. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Z farszu uformuj pulpety, obsmaż z obu stron na patelni, przełóż na bok.
  5. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, czosnek i paprykę, całość zalej pomidorami z puszki, dopraw do smaku resztą produktu Knorr. Wszystko razem zagotuj.
  6. Do gotującego się sosu dodaj podsmażone wcześniej pulpety. Wszystko razem duś 3-4 minuty pod przykryciem.

Ragout z kurczaka

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 6 osób

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 3 łyżki Ramy smaż jak szef kuchni
  • 50 g zielonych oliek
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 łyżka Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 ostra papryka
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cebule szalotki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z udek umyj, wysusz, pomieszaj z Ramą oraz z Przyprawą do kurczaka.
  2. Obsmaż na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni. Dzięki wymieszaniu przyprawy w gęstej Ramie, przyprawa równomiernie dotrze do każdego kawałka mięsa, a podczas smażenia tłuszcz nie będzie pryskać.
  3. Na patelnię dodaj przekrojone na cztery części cebulki, posiekany czosnek i ostrą paprykę. Całość smaż dłuższą chwilę, po czym kurczaka zalej pomidorami z puszki, dodaj kapary, oliwki i tymianek. Wszystko razem duś pod przykryciem ok. 30 minut, aby kurczak był miękki.

Na ratunek – MAKARON!

Penne, spaghetti, tagliatelle… makaron znajdziemy w kuchennej półce w prawie każdym domu. Jest to opcja dla tych, którzy chcą przygotować obiad z tego, co jest „pod ręką”. Aby w pełni wykorzystać czas, podczas gotowania makaronu możemy przyrządzić smaczny i aromatyczny sos – do wyboru śmietanowe, pomidorowe i te na bazie oliwy. Ponadto makaron to nie tylko bolognese czy inne dania na talerzu o włoskim rodowodzie, ale również wszelkiego rodzaju zapiekanki z dodatkiem warzyw, sera, mięsa. Do przygotowania pysznego obiadu warto wykorzystać produkty sezonowe, jak królujące teraz na straganch pomidory, papryki, cukinie. Ze względu na swoją uniwersalność makaron pozwala na przeróżne kombinacje, które z pewnością zaspokoją apetyty naszych domowników.

Spaghetti bolognese z warzywami i grzybami

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość osób: 4 osoby

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • szczypta świeżej bazylii
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój drobno cebulę, a cukinię i paprykę w drobną kostkę. Dokładnie umyj pieczarki, osusz i pokrój na plasterki. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, przesmaż cebulę w 1 łyżce oleju, aż zacznie zmieniać kolor. Dodaj pieczarki, cukinię i paprykę. Smaż na dość mocnym ogniu przez 5-7 minut.
  3. Wymieszaj pomidory z puszki z zawartością opakowania Knorr Naturalnie smaczne, by sos zyskał wyrazisty smak i odpowiednią konsystencję. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min. Dodaj warzywa i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wymieszaj makaron z sosem i podawaj z listkami świeżej bazylii.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem

Czas przygotwania: 35 minut

Ilość osób: 4 osoby

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 1 Fix Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
  • 6 udek z kurczaka bez kości
  • 2 łyżeczki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • 1 papryka czerwona
  • ½ cukinii
  • 2 cebule czerwone
  • 10 pieczarek
  • 300 ml śmietany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki startego sera mozzarella
  • 1 doniczka świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Udka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka, by zyskały ziołowy posmak.
  • Mięso oraz pokrojone warzywa usmaż na rozgrzanej grillowej patelni. Kurczaka pokrój po usmażeniu w cienkie paski. Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną.
  • W dużej misce połącz ze sobą: ugotowany makaron, mięso, warzywa oraz przygotowaną śmietanę. Dodaj porwane listki bazylii i wymieszaj.
  • Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp wierzch startym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.

Szybko i zdrowo – sałatkowo!

Sałatka może być uzupełnieniem obiadu, ale także pomysłem na pyszny pełnowartościowy obiad czy kolację. Te przygotowywane na bazie kaszy czy makaronu, z dodatkiem mięsa lub ryby i uzupełnione o warzywa znakomicie spełnią to zadanie. Zaletą sałatek jest prostota ich przyrządzania, a także dowolność łączenia składników według gustów smakowych naszych najbliższych. W ten sposób możemy podawać na stół coraz to inne, różnorodne kompozycje. Piotr Murawski proponuje sałatkę z kaszą jaglaną i łososiem oraz sałatkę makaronową we włoskim stylu z pomidorami i oliwkami:

Sałatka z kaszą jaglaną

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 6 osób

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Naturalnie smaczne Knorr
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula czerwona
  • 150 g świeżego łososia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • garstka kiełków słonecznika
  • 8 paluszków grissini
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • zrębki drewniane do wędzenia
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie wystudź. Paprykę zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (10 minut, 180°C). Po tym czasie wystudź i obierz.
  2. Rybę skrop jedną łyżeczką oliwy, posyp skórką z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą. Na suchą patelnię wyłóż drewniane zrębki, a następnie połóż na niej metalową kratkę i rozgrzej patelnię. Na kratce połóż rybę, patelnię przykryj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  3. Po tym czasie rybę wraz z patelnią przełóż do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut. Po upieczeniu ryby wystudź ją i porwij na mniejsze kawałki.
  4. Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Zawartość opakowania sosu koperkowo-ziołowego Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą i sokiem z cytryny, by stworzyć aromatyczny dressing.
  5. W misce połącz kaszę, paprykę oraz cebulę. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Następnie sałatkę przełóż do salaterki. Na wierzchu rozłóż kawałki łososia i kiełki. Danie podawaj z paluszkami grissini.

Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4 osoby

Stopien trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g makaronu fusilli
  • 1 Sos sałatkowy włoski Knorr
  • 1 główka czosnku
  • 150 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 pęczek bazylii
  • 150 g sera feta
  • 150 g czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Cały czosnek zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Po tym czasie główkę czosnku wyjmij, ostudź z łupin, wyłuskaj ząbki czosnku. Rozsmaruj je na pastę.
  2. Makaron ugotuj al dente, według zaleceń producenta, a następnie przelej olejem z suszonych pomidorów i odstaw do ostygnięcia.
  3. W misce przygotuj aromatyczny dressing. W tym celu pomieszaj roztarty czosnek z oliwą, 3 łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.
  4. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki, bazylię drobno posiekaj, oliwki pokrój w plastry, pokrusz ser feta. Wszystkie składniki wymieszaj w odpowiedniej misce, łącząc je z sosem sałatkowym. Sałatkę podawaj na talerzu, z pokruszoną fetą na wierzchu.