Komunikat prasowy

Jednogarnkowce – szybkie, proste, smaczne i pożywne!

2017-11-21

Czy każde gotowanie musi kojarzyć się ze stosem naczyń zalegających w zlewie? Oczywiście, że nie! Wystarczy jeden garnek i składniki, które masz pod ręką, aby wyczarować coś naprawdę pysznego. Dania jednogarnkowe to nie tylko pomysł na szybki posiłek dla całej rodziny, lecz także sposób na wykorzystanie produktów, które znajdują się w Twojej lodówce.

Należy pamiętać, że podstawą tego typu posiłków jest ich odpowiednie doprawienie. Sprawdź, co można przygotować z użyciem tylko jednego garnka! Zainspiruj się przepisami stworzonymi przez szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego.

Pysznie jak u babci, czyli łazanki z kapustą i kiełbasą

Danie, którego przedstawiać nie trzeba chyba nikomu. Klasyczna polska potrawa goszcząca na naszych stołach od dawien dawna. Jest to świetna propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Głównym składnikiem jest tutaj kapusta, dlatego należy zadbać o jej odpowiednią miękkość. Sprawa ta tyczy się także makaronu. Najlepiej sięgnąć po ten w kształcie wstążek lub kokardek. Chcąc przyrządzić łazanki, warto też zwrócić uwagę na rodzaj dodawanej przez nas kiełbasy. Pamiętajmy, że ma ona nadać potrawie charakterysty posmak. W celu uzyskania niezwykłego aromatu można wykorzystać także grzyby leśne.

Łazanki z białą kapustą i kiełbasą

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • ½ młodej kapusty
  • 250 g makaronu łazanki
  • 1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 300 g pieczarek
  • 2 szt. kiełbasy suszonej
  • 2 łyżki margaryny
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj, pieczarki pokrój w plastry, a kiełbasę w kostkę.
  2. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie półtwardy. Następnie odlej płyn tak, aby pozostało tylko trochę na dnie garnka.
  3. Dodaj kapustę, pieczarki i kiełbasę. Całość duś około 10 minut.
  4. Na koniec dodaj margarynę i dopraw przyprawą Knorr, by podkreślić smak dania. Duś jeszcze kilka minut, aby potrawa nabrała lekko kremowej konsystencji. Dopraw odrobiną pieprzu. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać do łazanek suszone grzyby.

Zapas energii na cały dzień, czyli gulasz z trzech mięs

Zostały Ci produkty z obiadu, w tym także mięso? Wykorzystaj je! Nie marnuj jedzenia. Bardzo często kupujemy duże ilości składników, które później czekają w lodówce na swoją kolej. W tej sytuacji warto przygotować danie jednogarnkowe. Świetną opcją może okazać się gulasz – pożywne danie, doskonałe na rodzinny obiad. Do jego przygotowania możesz użyć tak naprawdę każdego rodzaju mięsa czy warzyw, które akurat znajdują się pod ręką. Bardzo dobrze sprawdzi się połączenie kurczaka, wędzonej kiełbasy i wieprzowiny, np. polędwiczki. Wyrazistego smaku doda marynata musztardowa w połączeniu z cebulą i słodką papryką. Gulasz może być podawany w towarzystwie kaszy lub ziemniaków.

Gulasz z trzech mięs

Czas przygotowania: 60 minut

Ilośc osób: 3 osoby

Składniki:

  • 500 g udek z kurczaka bez kości
  • 1 Fix Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
  • 1 kiełbasa
  • 150 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie mięsa pokrój w kostkę o boku 1 cm. Zamarynuj w musztardzie i odstaw na 20 minut.
  2. Cebulę i paprykę pokrój podobnie do mięsa i podsmaż w szerokim rondlu.
  3. Dodaj kurczaka, wieprzowinę i kiełbasę. Całość smaż około 8 minut.
  4. Wlej 300 ml wody, dodaj fix Knorr Naturalnie Smaczne Gulasz i wymieszaj, by danie zyskało odpowiednią konsystencję.
  5. Gulasz duś około 15 minut, aż sos zgęstnieje i mięso będzie miękkie. Podawaj go z ulubioną kaszą.

Najedz się do syta, czyli karkówka z fasolą szparagową

Propozycja na obiad w rodzinnym gronie. Z karkówki można przygotować niezliczone ilości pysznych dań. Przy okazji każdego z nich należy pamiętać, żeby przygotowane przez nas mięso było soczyste i aromatyczne. Bardzo ciekawym pomysłem, który zaskoczy naszych do-mowników, może okazać się karkówka w towarzystwie białej fasoli. Dzięki swoim walorom smakowym nada ona karkówce wyrazisty smak. Danie tego typu można serwować z chlebem, kaszą lub ziemniakami. Jedno jest pewne – po takiej uczcie nikt nie wyjdzie głodny!

Karkówka z fasolką szparagową

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 4 osoby

Składniki:

  • 500 g karkówki
  • 1 Fix Soczysta karkówka z pieca Knorr
  • 3 szklanki fasolki jaś
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • sól
  • 2 łyżki margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę umyj i osusz. Następnie natrzyj zawartością opakowania Fix Knorr i połową majeranku. Upiecz w woreczku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Fix Knorr
  2. Wcześniej namoczoną fasolkę gotuj w tej samej wodzie z dodatkiem szczypty soli przez 30 minut.
  3. Upieczoną karkówkę lekko wystudź i pokrój w kostkę o boku 2 cm.
  4. Cebulę i czosnek posiekaj. Następnie podsmaż na margarynie.
  5. Teraz dodaj do fasoli upieczoną karkówkę, usmażoną cebulę z czosnkiem, koncentrat pomidorowy, pozostały majeranek oraz powstały podczas pieczenia sos. Wszystko gotuj przez 20 minut. Podawaj z pieczywem.

Przepisy na dania jednogarnkowe warto mieć w zanadrzu zwłaszcza teraz – kiedy dzień krótki, a tyle w nim do zrobienia! Chcąc zaoszczędzić sobie trochę czasu, a przy tym stworzyć coś pysznego i pożywnego, sięgnijmy po produkty znajdujące się w naszej lodówce. Wystarczy jeden garnek i kilka składników, aby było naprawde pysznie. Do dzieła!

 

 

 

Smacznego!