Komunikat prasowy

Nie takie zwykłe, czyli 3 sposoby na zdrowe i pyszne sałatki zimowe

2018-02-27

Zima nie odpuszcza! Na wiosnę i to, co nam przynosi – świeże warzywa – przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać. Nie czekajmy bezczynnie – korzystajmy z kulinarnych uroków zimy. To czas na królujące o tej porze roku warzywa korzeniowe i kapustne. Gęste, kremowe sałatki ziemniaczane i kapuściane surówki nigdy nie smakują tak dobrze, jak teraz! Oto inspiracje od szefa kuchni Knorr.

Ziemniaczane wariacje!

Ilu domowych szefów kuchni, tyle sposobów na sałatkę ziemniaczaną! Różnią się składem, doprawieniem, a nawet samym sposobem pokrojenia ziemniaków. Część szatkuje je na cienkie plastry, inni dzielą jedynie na połówki, kolejni uważają, że najlepiej pokroić je w kostkę. Obrać całkiem czy pozostawić w mundurkach? To też decyzja, którą muismy podjąć przed przygotowaniem tej sałatki. Ale prawdziwa „zabawa” zaczyna się przy doborze składników. A tu istne szaleństwo! Trudno nawet mówić o tradycyjnej sałatce ziemniaczanej, bo nawet ta klasyczna składa się z różnych składników. Oczywiście, z pewnością z ziemniakami doskonale będą komponować się cebula i marchewka. Jeśli chcemy przygotować wersję „z wkładką” – popatrzmy na talerze naszych zachodnich sąsiadów, na których w sałatce znajdzie się kiełbasa lub boczek. Taka syta, taka pyszna! Idealna na zimowe chłody!

Niemiecka sałatka ziemniaczana z boczkiem

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 kostka Rosołu wołowego Knorr
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 Liść laurowy z Turcji Knorr
  • 1 szczypta Kminku z Polski Knorr
  • 1 szczypta świeżo mielonego Czarnego pieprzu Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, dodając do nich liść laurowy i kminek. Jeśli są już miękkie, obierz, poszatkuj w talarki. Umieść w misce.
  2. Na gorącej patelni usmaż boczek – ma być chrupki. Odłoż go na bok na papierowy ręcznik, by odsączyć boczek z tłuszczu.
  3. Połącz kostkę Knorr z wrzącą wodą (0,5 l), by przygotować aromatyczny bulion wołowy. Wlej go do ziemniaków, następnie dodaj olej i ocet. Odstaw, aby całość wystudziła się.
  4. Jak ziemniaki będą chłodne, przełóż je do naczynia, a na górę połóż chrupiący boczek. Wierzch posyp natką pietruszki i dopraw pieprzem.

Jeśli chcemy przygotować nieco lżejszą wersję, warto zainspirować się kuchnią śródziemnomorską i do sałatki dodać oliwki oraz pomidorki koktajlowe. Oto cudownie pachnąca warzywna kompozycja!

A może pokusimy się już o nieco bardziej wiosenną wersję, by przywołac myślami upragnione ciepłe dni? Nic prostszego! Dodajmy szczypiorek oraz koperek – i mamy to! „Jeśli chcemy nieco zaostrzyć smak sałatki ziemniaczanej, wrzućmy do niej odrobinę ostrej papryki lub łyżeczkę musztardy dijon”, radzi Pior Murawski, szef kuchni Knorr.

Sałatka ziemniaczana

Czas przygotowaia: 15 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 czerwona lub biała cebula
  • 600 g ziemniaków
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego mielonego z Wietnamu Knorr
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szt. Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki świeżego koperku

Sposób przygotowania:

  1. Szczypiorek i koperek posiekaj drobno, a cebulę pokrój, by otrzymać piórka.
  2. Rozprowadź bulion w 300 ml wrzątku, a następnie dodaj ocet i oliwę.
  3. Ziemniaki gotuj w mundurkach przez ok. 20 minut – aż będą miękkie. Zwróć uwagę, by ich nie przegotować. Wystudź je, obierz, pokrój w szerokie plastry. Potem zalej bulionem.
  4. Przełóż składniki do salaterki, przykryj folią – ma ona ściśle przylegać. Odłóż do wystygnięcia.

Na surowo!

Zimowe surówki to witaminowe bomby, często przez nas niedoceniane. Bo to tylko seler, tylko marchewka – zapominamy, że te z pozoru „zwykłe” warzywa, do których od dzieciństwa zdążyliśmy się przyzwyczaić, mają doskonały wpływ na nasz organizm. Są, szczególnie w zimie, nioecenionym źródłem witamin i składników mineralnych. Czas zatem do nich powrócić! Szef kuchni Knorr poleca kompozycje na bazie marchewki, które możemy przygotować z twistem, sięgając np. po orientalne przyprawy, jak kolendra, kardamon czy cynamon. Oto surówka po indyjsku:

Surówka z marchewki po indyjsku

Czas przygotwania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 1 szczypta kardamonu
  • pół pęczka kolendry
  • 1 cytryna
  • 1 małe kłącze imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj marchewkę na tarce na grubych oczkach. Włóż do salaterki. Imbir także zetrzyj, ale tym razem na drobnych oczkach. Natomiast papryczkę chilli posiekaj drobniutko i połącz z marchewką.
  2. Czas na przygotowanie aromatycznego sosu. Sok pomarańczowy połącz z sokiem cytrynowym. Dołóż cukier, cynamon, kardamon i sos sałatkowy Knorr. Składniki wymieszaj dokładnie.
  3. Upraż migdały. W tym celu włóż je do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni. Czas pieczenia to ok. 10 minut.
  4. Połącz sos z marchewką, dodaj migdały, zamieszaj i odstaw surówkę. Poczekaj minimum 20 minut, aby smaki się przeniknęły.

Możemy się również pokusić o kompozycje z udziałem pora, którego warto zestawić z jajkami. Ma być nietypowo? Dodajmy te przepiórcze! Będzie smacznie i pożywnie!

Kapuściane kompozycje!

Doskonałe zimowe kompozycje to także te, dla których bazą jest kapusta pekińska – tak cenna dla nas w porze zimy. Zapewnia warzywnym kompozycjom chrupkość i delikatność. Idealnie komponuje się z kukurydzą, cebulą, marchewką i jabłkami, które ożywią smak surówki.

Surówka witaminowa

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • liście kolendry
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i poszatku główkę kapusty. Marchewkę i dymkę pokrój tak, by otrzymać cienkie paseczki.
  2. Warzywa umieść w salaterce. Dołóż świeżą kolendrę i bazylię, a następnie szczypior z dymki – drobno posiekany.
  3. Połącz oliwę z sokiem z cytryny i sosem sałatkowym Knorr, dzięki czemu przygotujesz aromatyczny dressing.
  4. Składniki dokładnie wymieszaj. Dekorację przygotuj z listków bazylii.

A teraz czas na czerwoną! Tradycjna śląska „modro kapusta” to prawdziwy zimowy specjał! Jak się za nią zabrać? Bywa ona nieco twarda, więc najlepiej najpierw ją poszatkować, delikatnie oprószyć solą i ugniatać dłońmi, by puściła soki. Dzięki temu zmięknie. Potem czas na komponowanie składników. Czerwona kapusta lubi się bardzo z jabłkiem i czerwoną cebulą. Można ją też zestawić z dobrą znajomą – białą odmianą warzywa. Jeśli chcemy, by nasza kompozycja przybrała formę pożywnej sałatki, dodajmy do niej plastry wędzonego boczku. Charakter nada jej kolendra, a nawet kawałek świeżego imbiru. Czas na eksperymenty!

Surówka z kapusty czerwonej

Czas przygotowania: 30 minut

Ilośc osób: 4

Składniki:

  • 300 g kapusty czerwonej
  • 1 Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj, poszatkuj główkę kapusty i przełóż do wrzątku. Gotuj do momentu, aż będzie półmiękka.
  2. Teraz odcedź i ostudź.
  3. Umyj jabłko oraz cebulę, obierz, pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do kapusty.
  4. Aby przygotować pachnący ziołówy dressing, połącz Sos sałatkowy Knorr z olejem, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Wlej do surówki.

Smacznego !