Komunikat prasowy

Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje

2018-03-28

Święta Wielkanocne są ściśle kojarzone z tradycyjnymi potrawami, których nie może zabraknąć na naszym stole. Wszechobecne jajka, aromatyczny żurek, puszysta babka czy kruchy mazurek – to wielkanocne pozycje obowiązkowe. A gdyby te wszystkie przepisy nieco urozmaicić, zmodyfikować? W tym roku zaskocz swoją rodzinę nową odsłoną dań z wykorzystaniem świątecznych składników.

Nowocześnie o poranku

Jajko to składnik, który stanowi podstawę niemal w każdej kuchni. Nierozerwalnie wiąże się też z Wielkanocą. To symbol początku, nowego i odradzającego się życia. Zgodnie z tradycją wielkanocne śniadanie rozpoczynamy od podzielenia się jajkiem z najbliższymi i złożenia sobie życzeń. To wtedy zasiadamy z rodziną przy wspólnym stole i w otoczeniu pysz-nych potraw rozpoczynamy świętowanie. Jeśli w tym roku to właśnie Tobie przypadła rola gospodarza i nie masz pomysłu jak zaskoczyć swoich gości, szef kuchni Knorr, Piotr Muraw-ski, ma kilka świątecznych inspiracji.

„Aby tradycji stało się zadość, jajka muszą pojawić się podczas wielkanocnego śniadania. Natomiast warto przygotować je nieco inaczej niż zazwyczaj. Ze względu na swój uniwersalny smak, można łączyć je z różnymi dodatkami. Polecam jajka faszerowane awokado oraz tuńczykiem”, radzi szef kuchni Knorr. Dla miłośników estetyki w kuchni poleca on wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem. To danie to prawdziwe dzieło sztuki! Ciekawą opcją, zwłaszcza dla tych najmłodszych, mogą okazać się jajeczne muffiny z warzywami.

A jeśli szukamy alternatywy dla serów i wędlin, dobrym pomysłem będzie pasztet z rozmarynem i żurawiną. Wyrazisty smak podkręcony ostrą papryką to strzał w dziesiątkę. A dla wszystkich tych, którzy stawiają na lekkie i zdrowe posiłki – sałatka z komosą ryżową. Już teraz powitajmy całą gamę kolorów na swoim talerzu! Czas świętować – wielkanocne przepisy z twistem nadadzą się do tego wyśmienicie.

Jajeczne muffiny z warzywami

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 2 jajka
  • 6 łyżeczek mrożonej marchewki z groszkiem
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ cebuli
  • ½ łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • pół pęczka natki pieruszki
  • 8 plastrów suszonej szynki, np. schwarzwaldzkiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa: cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę. Posiekaj natkę pietruszki, a śmietanę połącz dokładnie z jajkami i oprósz Delikatem oraz Pieprzem czarnym z Wietnamu Knorr.
  2. Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej cebulę i paprykę. Dołóż marchewkę z groszkiem, natkę i smaż przez moment. Przełóż do naczynia i odstaw do wystygnięcia.
  3. Natłuść foremki do muffinów, wyłóż je szynką – w każdej mają znajdować się 2 plastry. Formy połóż na blasze do pieczenia.
  4. Warzywa zmieszaj z masą jajeczną i przełóż do foremek. Zetrzyj ser i posyp nim danie z wierzchu.
  5. Muffinki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pozostaw na 12 minut, aż masa się zetnie. Gotowe smakują również dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pasztet z rozmarynem i żurawiną

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość osób: 8

Składniki:

  • 40 dag mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 Esencja do duszonych mięs Knorr
  • 25 dag podgardla wieprzowego
  • 40 dag wołowiny
  • 25 dag wątróbki
  • 6 łyżek suszonej żurawiny
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 rozmoczone kajzerki
  • 5 jajek
  • 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka tłuszczu
  • ½ łyżeczki Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Różne gatunki mięsa (z wyjątkiem wątróbki) pokrój na małe kawałki. Rozgrzej mocno patelnię i podsmaż je na niej, przełóż do naczynia i zalej małą ilością wody (by zakryć mięso).
  2. Obierz warzywa, dołóż je wraz z liśćmi laurowymi. Wszystko zagotuj. Ściągnij szumowiny i duś mięso, aż będzie bardzo miękkie. Na kwadrans przed końcem procesu dodaj też wątróbkę.
  3. Pokrój w kostkę cebulę, zeszklij ją. Kajzerki zamocz w wodzie a następnie odciśnij.
  4. Wszystko: mięso, cebulę, warzywa i kajzerki zmiel w maszynce. Żeby pasztet był doskonale doprawiony, rozpuść Esencję do duszonych mięs Knorr w gorącej wodzie albo wywarze, który pozostał z gotowania mięsa, i dodaj ją do masy wraz żurawiną oraz jajkiem. Dopraw pieprzem i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Nowe smaki czas-start!

Zaplanowanie świątecznego obiadu dla całej rodziny to prawdziwe wyzwanie. Ale spokojnie - wdech i wydech. Nie trzeba być logistykiem ani organizatorem imprez, by sobie z tym po-radzić. Postawmy na znane wszystkim składniki, ale w nowej odsłonie. Zaskoczmy smakiem, formą i sposobem podania. Sięgnijmy po typowo świąteczne produkty, wyróżniające się charakterystycznym smakiem.

Wielkanoc nie może się obejść bez aromatycznego barszczu białego. „W celu uzyskania lekko pikantnego smaku, dołóż do niego odrobinę chrzanu”, radzi kulinarny ekspert Knorr, Piotr Murawski. Składnik ten nie tylko doda charakteru potrawie, ale także zadba o lepsze trawienie. Ciekawą propozycją dla domowników i gości może okazać się również zupa z rzeżuchy.

Zupa z rzeżuchy

Czas przygtowania: 45 minut

Ilość osób: 2

Składniki:

  • 1 pęczek rzeżuchy
  • 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki drobnego makaronu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie wraz z kostką bulionową. W międzyczasie ugotuj też makaron.
  2. Kilka minut przed końcem gotowania ziemniaków, dołóż 3/4 pęczka rzeżuchy. Zagotuj.
  3. Potem zmiksuj, dołóż śmietanę i znów zagotuj.
  4. Dodaj do zupy makaron, oprósz rzeżuchą i serwuj.

A teraz czas na dania dla prawdziwych mięsożerców! Przygotujmy je także nieco odmiennie niż zazwyczaj. Kaczkę – pieczoną w pomarańczach, doprawmy wyraziście i odrobinę orien-talnie. Podczas przygotowywania tego dania warto mieć pod ręką goździki, cynamon i świe-ży imbir. Ten smak zaskoczy wielu wytrwanych znawców kulinariów. Wielbiciele drobiu powinni sięgnąć po indyka jako alternatywę dla kurczaka. Doskonale nadaje się on do fasze-rowania. Znakomitym urozmaiceniem na świątecznym stole będzie nadzienie przygotowane z batatów. Doskonale zbalansowany smak zapewnią takie przyprawy jak ostra papryka i słodki cynamon. Wyraziście, nietypowo, odrobinę ekstrawagancko! Natomiast zwolennicy czerwonych mięs z chęcią sięgną po aromatyczną szynkę, tym razem przygotowaną w wersji na słodko – z miodem i goździkami.

Indyk faszerowany słodkimi ziemniakami

Czas przygotwania: 1,5 godziny

Ilość osób: 8

Składniki:

  • 1 indyk w całości (5 kg)
  • 1 l kefiru lub jogurtu
  • 1 główka czosnku
  • 3 dag Przyprawy do mięs Knorr
  • 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
  • 2 cytryny
  • 10 dag orzechów pekan
  • 10 dag rodzynek
  • 2 kg słodkich ziemniaków
  • 10 g świeżego imbiru
  • 20 szalotek, przekrojonych na pół
  • 2 łyżki Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 100 ml syropu klonowego
  • 2 pomarańcze
  • 1 doniczka rozmarynu
  • 5 Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
  • 1 kostka masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Upiecz główkę czosnku i wyciśnij ją. Połącz z jogurtem. Otrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją. Dołóż też sok wyciśnięty z cytryn, przyprawę do mięs i ostrą papryką. Taką pastą natrzyj indyka z obu stron: z zewnątrz i wewnątrz. Marynuj minimum 12 godzin. Po 6 godzinach obróć go, żeby całe mięso zyskało aromat marynaty. Potem odlej jej nadmiar.
  2. Obierz bataty ze skórki i pokrój w kostkę 1x1 cm. Umieść je w dużym naczyniu z posiekanym rozmarynem, pekanami, rodzynkami, startym na tarce imbirem, cynamonem, cebulkami uprzednio podzielonymi na pół, skórka otartą z pomarańczy, syropem klonowym i kostką masła lub margaryny.
  3. Indyka nadziewaj przygotowanym farszem, otwór zepnij wykałaczkami, skrępuj nogi na krzyż.
  4. Mięso włóż do piekarnika nagrzanego do 140°C i piecz ok. 3-4 godziny. Co jakis czas polewaj tłuszczem, który się wytapia.
  5. Po upieczeniu mięsa, zbierz powstałe soki. Odetnij mięso od kości, wyporcjuj na mniejsze fragmenty i połóż w brytfance na farszu, który wyjmiesz ze środka.
  6. Kości i soki, które pozostały, włóż do naczynia i zalej litrem wody. Gotuj ok. ½ godziny. Przecedź powstały wywar. Powinien mieć ok. 1 l objętości.
  7. Teraz czas na sos. Ochłodzony wywar połącz z Esencjami do sosu Knorr (jeśli wywaru jest mniej niż 1 litr, zmniejsz ilość esencji). Sos gotuj do 5 minut, by zgęstniał.

Choć święta to w głównej mierze czas refleksji, spożywanie posiłków jest ich nieodłącznym elementem i częścią tradycji. W tym roku zaskocz swoich gości ciekawymi, nietypowymi daniami. W towarzystwie pysznych propozycji na talerzu celebrujcie każdą chwilę!

Smacznego !